Windows 10
Cache

Så här rensar du cache på Windows 10

Att rensa cache på din Windows 10-dator kan förbättra systemets prestanda, frigöra lagringsutrymme och lösa olika tekniska problem. Här är en detaljerad guide om hur du kan rensa olika typer av cache på Windows 10.

Varför rensa cacheminnet?

Cacheminnet lagrar temporära data som används av systemet och olika program för att snabba upp processer. Men med tiden kan dessa temporära filer bli för många, föråldrade eller korrupta, vilket kan leda till prestandaproblem och minskad lagringskapacitet. Genom att rensa cacheminnet kan du:

  1. Förbättra systemprestanda: Att ta bort gamla och oanvända filer kan göra ditt system snabbare.
  2. Frigöra lagringsutrymme: Rensning av cache kan frigöra värdefullt utrymme på din hårddisk.
  3. Lösa tekniska problem: Ibland kan cachefiler orsaka problem med appar och systemets stabilitet.

Hur rensar man temporära filer?

Steg 1: Öppna inställningar

Klicka på ”Start”-knappen och välj ”Inställningar” (ikonen som ser ut som ett kugghjul).

Steg 2: Gå till System

Välj ”System” och sedan ”Lagring” från menyn till vänster.

Steg 3: Välj enhet

Klicka på din huvudsakliga enhet (oftast märkt som C:).

Steg 4: Temporära filer

Under ”Lagringsinställningar”, klicka på ”Tillfälliga filer”. Windows kommer att skanna efter temporära filer som kan raderas.

Steg 5: Radera filer

Markera de kategorier av temporära filer du vill ta bort, till exempel ”Temporära filer”, ”Nedladdningar” och ”Papperskorgen”. Klicka sedan på ”Ta bort filer”.

Hur rensar man systemcache?

Steg 1: Använd Diskrensning

Skriv ”Diskrensning” i sökfältet bredvid Start-menyn och välj programmet från resultaten.

Steg 2: Välj enhet

Välj den enhet du vill rensa (oftast C:) och klicka på ”OK”.

Steg 3: Välj filer att rensa

Diskrensning kommer att skanna enheten. När det är klart, markera de typer av filer du vill ta bort. Detta kan inkludera temporära internetfiler, systemcache och andra temporära filer.

Steg 4: Rensa systemfiler

Klicka på ”Rensa systemfiler” för att inkludera ännu fler kategorier av filer som kan rensas. Välj igen den enhet du vill rensa och markera filtyperna du vill ta bort. Klicka på ”OK” och sedan ”Radera filer”.

Hur rensar man webbläsarcache?

Steg 1: Öppna webbläsaren

Öppna den webbläsare du vill rensa cacheminnet för (t.ex. Google Chrome, Microsoft Edge eller Firefox).

Steg 2: Öppna inställningar

Gå till webbläsarens inställningar. I Chrome och Edge kan du göra detta genom att klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och välja ”Inställningar”.

Steg 3: Rensa webbinformation

I inställningsmenyn, leta efter alternativet att rensa webbinformation eller historik. I Chrome och Edge heter det ”Rensa webbinformation” och finns under ”Sekretess och säkerhet”.

Steg 4: Välj tidsperiod och typ av data

Välj vilken tidsperiod du vill rensa (t.ex. senaste timmen, senaste veckan, all tid) och vilka typer av data du vill rensa (t.ex. cachelagrade bilder och filer, cookies). Klicka sedan på ”Rensa data”.

Ytterligare tips

  • Starta om datorn: Efter att ha rensat cache kan det vara bra att starta om datorn för att säkerställa att alla ändringar tillämpas korrekt.
  • Använd tredjepartsprogram: Program som CCleaner kan hjälpa dig att rensa cache och temporära filer mer omfattande och på ett användarvänligt sätt.

Slutsats

Att rensa cacheminnet på Windows 10 är en enkel men effektiv åtgärd för att förbättra systemets prestanda och frigöra lagringsutrymme. Genom att följa dessa steg kan du snabbt och enkelt rensa olika typer av cacheminne och säkerställa att din dator fungerar smidigt och effektivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *