kibana
Cache

Rensa cache i Kibana

Kibana är ett populärt verktyg för att visualisera och utforska data som lagras i Elasticsearch. Det används ofta för att skapa dashboards, söka genom loggar och analysera tidsseriedata. Precis som många andra verktyg som hanterar stora mängder data, använder Kibana cache för att snabba upp prestandan och förbättra användarupplevelsen. Ibland kan det dock bli nödvändigt att rensa cachen, till exempel när du har uppdaterat index i Elasticsearch, gjort förändringar i visualiseringar, eller när Kibana visar föråldrad data. Denna guide går igenom hur du rensar cache i Kibana för att säkerställa att du alltid arbetar med den senaste och mest korrekta informationen.

Varför rensa cache i Kibana?

Att rensa cache i Kibana kan vara nödvändigt av flera olika skäl:

  1. Föråldrad data: Om Kibana visar data som inte är uppdaterad, kan detta bero på att gamla data har cachelagrats och inte har uppdaterats korrekt efter förändringar i Elasticsearch-index.
  2. Felsökning av visualiseringar: Om dina visualiseringar inte uppdateras eller visar oväntade resultat kan det vara så att föråldrad cachedata stör.
  3. Konfigurationsändringar: Efter att ha gjort förändringar i Kibanas konfiguration eller uppdaterat dashboards kan det vara nödvändigt att rensa cachen för att dessa förändringar ska tillämpas fullt ut.

Steg 1: Förstå cachen i Kibana

Kibana använder cache på flera olika sätt för att optimera prestandan:

  1. Session cache: Lagrar information om användarsessioner och behåller data som har hämtats under den pågående sessionen.
  2. Visualiseringscache: Cachar resultat från visualiseringar och sökfrågor för att snabba upp laddningstider när samma förfrågningar görs igen.
  3. API-cache: När Kibana kommunicerar med Elasticsearch kan svar från API cachas för att minska belastningen på Elasticsearch och förbättra svarstider.

Steg 2: Rensa cache via Kibanas användargränssnitt

Kibana erbjuder inte alltid en direkt metod för att rensa cachen via användargränssnittet, men det finns vissa åtgärder du kan vidta för att uppnå samma effekt.

  1. Uppdatera visualiseringar:
    • För att säkerställa att en visualisering inte använder föråldrad cachedata, kan du manuellt uppdatera visualiseringen genom att klicka på Refresh-knappen i det övre högra hörnet av visualiseringspanelen.
    • Om du vill tvinga en fullständig uppdatering, justera tidsintervallet eller ändra någon parameter i visualiseringen.
  2. Rensa webbläsarcache:
    • I vissa fall kan webbläsaren lagra cachade versioner av Kibanas sidor, vilket kan leda till att du ser föråldrad information. Rensa webbläsarens cache och cookies för att säkerställa att du laddar den senaste versionen av Kibana-gränssnittet.
    • Gå till din webbläsares inställningar och välj att rensa cache och cookies.

Steg 3: Rensa Kibanas cache via CLI

För en mer djupgående rensning av cachen kan du använda kommandoraden (CLI) för att rensa specifika cachetyper som Kibana använder.

  1. Starta om Kibana-tjänsten:
    • Ett av de enklaste sätten att rensa cachedata är att starta om Kibana-tjänsten. Detta kommer att rensa sessioner och annan temporär cachedata.
    • Använd följande kommando beroende på ditt system:
sudo systemctl restart kibana
    • Eller om du använder init.d:
sudo service kibana restart
    • Efter att ha startat om Kibana, verifiera att allt fungerar som det ska genom att ladda om gränssnittet.
  1. Rensa cache för specifika visualiseringar:
    • Om du vet att en specifik visualisering eller fråga är problematisk, kan du rensa dess cache genom att justera eller ta bort relaterade filer i Kibanas cachekatalog. Exakta cachefiler kan variera beroende på version och inställningar, så var försiktig när du rensar manuellt.

Steg 4: Hantera Elasticsearch-cache som påverkar Kibana

Eftersom Kibana hämtar data från Elasticsearch, kan det ibland vara nödvändigt att rensa cache i Elasticsearch för att säkerställa att Kibana visar uppdaterad information.

  1. Rensa Elasticsearch-cache:
    • Använd följande kommando för att rensa cache i Elasticsearch som Kibana kan ha förlitat sig på:
curl -X POST "localhost:9200/_cache/clear"
    • Detta kommando rensar cache på alla index i Elasticsearch, inklusive cache för fältdata och cache för frågaresultat.
  1. Rensa cache för specifika index:
    • Om problemet är relaterat till ett specifikt index, kan du rensa cachen för just det indexet:
curl -X POST "localhost:9200/my-index/_cache/clear"
    • Detta säkerställer att Kibana får de senaste data från Elasticsearch för just detta index.

Steg 5: Verifiera och övervaka efter cache-rensning

Efter att du har rensat cachen är det viktigt att verifiera att Kibana fungerar som förväntat och att de problem du försökte åtgärda har lösts.

  1. Kontrollera visualiseringar:
    • Gå igenom dina dashboards och visualiseringar i Kibana för att säkerställa att all data är uppdaterad och att det inte finns några fel eller oväntade resultat.
  2. Övervaka systemprestanda:
    • Håll ett öga på Kibanas och Elasticsearch prestanda efter cache-rensningen för att säkerställa att systemet fungerar smidigt utan oväntade prestandaproblem.

Tips och tricks för cachehantering i Kibana

För att säkerställa optimal prestanda och minimera behovet av frekvent cache-rensning, överväg följande bästa praxis:

  1. Regelbunden underhållning: Planera regelbundna cache-rensningar som en del av din driftprocess, särskilt om du arbetar med stora mängder data eller frekventa uppdateringar.
  2. Cachekonfiguration: Justera Kibanas och Elasticsearch cacheinställningar baserat på dina specifika prestandakrav och användningsmönster.
  3. Övervakning och larm: Implementera övervakning och larm som kan varna dig om cache-relaterade problem, såsom högt minnesanvändning eller föråldrad data.

Sammanfattning

Att rensa cache i Kibana kan vara en viktig åtgärd för att säkerställa att du arbetar med den senaste och mest korrekta informationen. Genom att följa stegen ovan kan du effektivt rensa cachedata, oavsett om det handlar om webbläsarcache, visualiseringscache eller underliggande cache i Elasticsearch. Genom att upprätthålla goda cachehanteringsrutiner kan du minimera problem och säkerställa att Kibana fortsätter att leverera pålitlig och snabb åtkomst till dina data och visualiseringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *