stackpath
Cache

Hur man rensar cache i StackPath

StackPath är en plattform som erbjuder en rad tjänster för att optimera och skydda webbplatser och applikationer, inklusive Content Delivery Network (CDN), Web Application Firewall (WAF), och DDoS-skydd. En av de viktigaste funktionerna i StackPath är dess caching-mekanism, som lagrar kopior av dina webbplatsers resurser i servrar runt om i världen för att snabba upp leveransen till användare. Ibland kan det vara nödvändigt att rensa denna cache, exempelvis när du har uppdaterat innehåll eller ändrat konfigurationer. Denna guide ger en detaljerad översikt över hur du rensar cache i StackPath och ger tips för att optimera din cachehantering.

Varför rensa cache i StackPath?

Att rensa cache i StackPath kan vara nödvändigt av flera skäl:

  • Innehållsuppdateringar: När du uppdaterar innehåll på din webbplats, såsom bilder, CSS-filer eller JavaScript, kan den gamla versionen fortfarande lagras i cachen och visas för användare. Rensning av cachen säkerställer att de senaste versionerna av resurserna levereras.
  • Konfigurationsändringar: Efter att du har ändrat inställningar för din webbplats eller CDN, kan rensning av cachen hjälpa till att säkerställa att de nya konfigurationerna träder i kraft.
  • Felsökning: Om din webbplats visar felaktiga eller föråldrade data, kan rensning av cachen lösa problemet genom att tvinga StackPath att hämta och leverera uppdaterade resurser.

Metoder för att rensa cache i StackPath

Det finns flera sätt att rensa cachen i StackPath beroende på dina behov, inklusive rensning av hela cachen, specifika resurser eller enskilda URL.

Rensa hela cachen via StackPath-kontrollpanelen

Det enklaste sättet att rensa hela cachen i StackPath är genom att använda kontrollpanelen. Detta är användbart om du har gjort omfattande ändringar på din webbplats och vill säkerställa att alla användare får den senaste versionen av ditt innehåll.

Steg för att rensa hela cachen:

  1. Logga in på StackPath-kontrollpanelen:
    • Gå till https://control.stackpath.com och logga in med dina inloggningsuppgifter.
  2. Navigera till ditt CDN-profil:
    • Välj det CDN-profil som är kopplat till den webbplats eller applikation vars cache du vill rensa.
  3. Rensa cache:
    • Under ”Settings” (Inställningar) eller ”Caching” (Cache) hittar du alternativet ”Purge All” (Rensa allt).
    • Klicka på ”Purge All” för att rensa hela cachen för den valda profilen.
  4. Bekräfta rensning:
    • Bekräfta att du vill rensa cachen. Processen kan ta några minuter beroende på storleken på din cache och mängden lagrade resurser.

Rensa specifika resurser eller URL

Om du bara har uppdaterat vissa delar av din webbplats, som en bild eller en specifik CSS-fil, kan du rensa cachen för endast dessa resurser istället för hela cachen. Detta sparar tid och minimerar eventuell påverkan på prestandan.

Steg för att rensa specifika resurser:

  1. Logga in på StackPath-kontrollpanelen:
    • Logga in på https://control.stackpath.com.
  2. Navigera till ditt CDN-profil:
    • Välj den CDN-profil som är kopplad till den resurs du vill rensa från cachen.
  3. Rensa specifik cache:
    • Gå till ”Caching” och välj alternativet ”Purge Cache by URL” (Rensa cache per URL).
    • Ange den exakta URL för den resurs du vill rensa, till exempel https://dinwebbplats.com/css/styles.css.
    • Klicka på ”Purge” för att rensa cachen för den specifika URL.
  4. Bekräfta rensning:
    • Bekräfta att du vill rensa cachen för den angivna resursen. Processen är snabbare än att rensa hela cachen och påverkar endast den specificerade resursen.

Använd StackPaths API för cache-rensning

För mer avancerade användare eller för automatisering kan du använda StackPaths API för att rensa cachen. Detta är särskilt användbart för att integrera cache-rensning i dina utvecklings- eller distributionsarbetsflöden.

Steg för att använda API för cache-rensning:

  1. Hämta API-nyckel:
    • Logga in på StackPath och navigera till ”Account Settings” för att generera eller hämta din API-nyckel.
  2. Använd API för att rensa cache:
    • Du kan rensa cache för en specifik URL genom att använda följande curl-kommando:
curl -X DELETE "https://api.stackpath.com/v1/cdn/purge" \
-H "Authorization: Bearer <din-api-nyckel>" \
-d '{"url": "https://dinwebbplats.com/css/styles.css"}'

Byt ut <din-api-nyckel> och https://dinwebbplats.com/css/styles.css med din faktiska API-nyckel och URL.

  • Automatisera cache-rensning:
    • Du kan integrera detta API-anrop i ett skript som körs automatiskt efter varje distribution för att säkerställa att uppdaterat innehåll alltid serveras från cachen.

Användning av TTL (Time to Live) för automatisk cache-rensning

För att minska behovet av manuell cache-rensning kan du konfigurera TTL (Time to Live) inställningar för din cache i StackPath. TTL bestämmer hur länge en resurs ska lagras i cachen innan den automatiskt anses vara föråldrad och hämtas på nytt från ursprungsservern.

Steg för att konfigurera TTL:

  1. Logga in på StackPath-kontrollpanelen:
    • Logga in på https://control.stackpath.com.
  2. Navigera till ditt CDN-profil:
    • Välj den CDN-profil som du vill konfigurera.
  3. Ställ in TTL:
    • Gå till ”Caching” och hitta inställningarna för TTL.
    • Ange lämpliga TTL-värden beroende på hur ofta ditt innehåll uppdateras. Längre TTL-värden är bra för statiskt innehåll, medan kortare värden kan användas för dynamiskt innehåll.
  4. Spara och övervaka:
    • Spara dina ändringar och övervaka prestandan för att säkerställa att de nya TTL-inställningarna fungerar som förväntat.

Tips och tricks för effektiv cachehantering

Undvik överdriven cache-rensning

Att rensa cache för ofta kan leda till ökad belastning på ursprungsservern och potentiellt försämra prestandan för användarna. Försök att optimera dina TTL-inställningar och rensa cache endast när det är absolut nödvändigt.

Automatisera rensningsprocessen

Genom att använda StackPaths API kan du automatisera cache-rensningen och integrera den i dina befintliga utvecklings- och distributionsarbetsflöden. Detta minskar risken för mänskliga misstag och säkerställer att uppdaterat innehåll alltid levereras till användarna.

Övervaka cacheprestanda

Använd StackPaths övervakningsverktyg för att hålla koll på hur cachen presterar. Övervakning kan hjälpa dig att identifiera när cachen behöver rensas eller när TTL-inställningar behöver justeras för att optimera leveransen av innehåll.

Testa cache-rensning i en staging-miljö

Innan du rensar cachen på din produktionswebbplats, överväg att testa cache-rensningen i en staging-miljö. Detta hjälper dig att förstå vilken påverkan rensningen kan ha på prestandan och användarupplevelsen.

Slutsats

Att rensa cache i StackPath är en viktig del av underhållet av din webbplats eller applikation, särskilt när du har gjort uppdateringar eller behöver åtgärda specifika problem. Genom att förstå de olika metoderna för att rensa cache, och genom att följa de tips och tricks som erbjuds i denna guide, kan du säkerställa att ditt innehåll levereras snabbt och effektivt till dina användare. Rätt cachehantering bidrar till att optimera prestandan, förbättra användarupplevelsen och minska belastningen på dina servrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *