cloudflare
Cache

Så här rensar du cache i Cloudflare

Introduktion till Cloudflare och dess cache

Cloudflare är en av världens mest använda tjänster för innehållsleveransnätverk (CDN), säkerhet och prestandaoptimering för webbplatser. Genom att distribuera innehåll via ett globalt nätverk av servrar kan Cloudflare snabba upp laddningstider, skydda mot DDoS-attacker och optimera webbplatser för bättre prestanda. En av de viktigaste funktionerna i Cloudflare är dess cache, som lagrar statiskt innehåll som HTML, CSS, JavaScript och bilder nära användarna för att minska laddningstider och spara bandbredd.

Cache i Cloudflare är dock inte alltid permanent, och ibland kan det vara nödvändigt att rensa cachen, särskilt efter att du har gjort uppdateringar på din webbplats eller om du vill säkerställa att användare får tillgång till den senaste versionen av ditt innehåll. Denna guide förklarar hur du effektivt rensar cache i Cloudflare och när det kan vara nödvändigt att göra det.

Förstå cachemekanismer i Cloudflare

Cloudflare använder sig av olika typer av cache för att optimera leveransen av webbplatsens innehåll. För att kunna rensa cachen på rätt sätt är det viktigt att förstå hur Cloudflare cachar innehållet.

  • Statiskt innehållscache: Cloudflare cachar statiskt innehåll som inte förändras ofta, såsom bilder, CSS-filer, och JavaScript. Detta innehåll lagras i Cloudflares servrar över hela världen, så att besökare kan hämta det från den server som är närmast dem, vilket förbättrar laddningstiden.
  • Dynamiskt innehållscache: Även om dynamiskt innehåll ofta genereras på servern vid varje förfrågan, kan Cloudflare också cacha visst dynamiskt innehåll beroende på konfigurationen. Detta kan inkludera HTML-sidor eller API-svar som inte förändras för varje användare.
  • Edge-cache TTL (Time-To-Live): TTL är den tid som ett objekt förblir cachat på Cloudflares servrar innan det anses inaktuellt och uppdateras från ursprungsservern. Du kan konfigurera TTL för att bestämma hur länge innehåll ska cachas.

När bör cache rensas i Cloudflare?

Det finns flera situationer där det kan vara nödvändigt att rensa cachen i Cloudflare:

  • Efter att du har uppdaterat innehåll eller kod: När du gör uppdateringar på din webbplats, som att ändra HTML, CSS, JavaScript eller bilder, är det viktigt att rensa cachen så att besökare omedelbart ser de nya ändringarna.
  • Vid felaktiga eller inaktuella svar: Om Cloudflare cachar felaktig information eller om innehållet som levereras till användarna inte är uppdaterat, kan rensning av cachen åtgärda problemet och säkerställa att den senaste versionen av innehållet visas.
  • När du felsöker problem: Om du upplever problem med din webbplats, såsom oväntade fel eller prestandaförsämringar, kan rensning av cachen hjälpa till att utesluta cache-relaterade problem.

Steg-för-steg-guide för att rensa cache i Cloudflare

Att rensa cache i Cloudflare är en enkel process, och det kan göras direkt via Cloudflares webbgränssnitt. Här är en detaljerad guide för hur du gör det.

Rensa hela cachen

  1. Logga in på ditt Cloudflare-konto: Börja med att logga in på ditt Cloudflare-konto på cloudflare.com.
  2. Välj din webbplats: När du är inloggad kommer du att se en lista över de webbplatser du har registrerat på Cloudflare. Klicka på den webbplats som du vill rensa cachen för.
  3. Navigera till cacheinställningar: När du är på webbplatsens instrumentpanel, klicka på fliken ”Caching” i menyn högst upp.
  4. Rensa cachen: I cacheinställningssidan kommer du att se ett alternativ som heter ”Purge Everything”. Klicka på denna knapp för att rensa hela cachen. Detta kommer att ta bort alla cachade objekt från Cloudflares servrar, vilket innebär att alla besökare kommer att hämta det senaste innehållet direkt från din ursprungsserver nästa gång de besöker din webbplats.
  5. Bekräfta åtgärden: Cloudflare kommer att be dig att bekräfta att du vill rensa hela cachen. Klicka på ”Confirm” för att slutföra rensningen.
  6. Övervaka webbplatsen: Efter att cachen har rensats, besök din webbplats för att säkerställa att alla ändringar har tillämpats korrekt och att webbplatsen fungerar som förväntat.

Rensa specifika filer från cachen

  1. Logga in och välj din webbplats: Precis som tidigare, logga in på ditt Cloudflare-konto och välj den webbplats som du vill rensa cachen för.
  2. Navigera till cacheinställningar: Klicka på fliken ”Caching” för att komma till cacheinställningssidan.
  3. Rensa specifika filer: Under sektionen för cache-inställningar, välj ”Purge Individual Files”. Här kan du ange URL för de specifika filer du vill rensa från cachen. Detta är användbart om du bara har uppdaterat en enstaka bild eller en specifik CSS-fil och inte vill rensa hela cachen.
  4. Lägg till URL: Skriv in URL för de filer du vill rensa, en per rad. Se till att ange fullständiga URL, inklusive http eller https.
  5. Rensa filer: Klicka på ”Purge” för att rensa cachen för de angivna filerna. Cloudflare kommer att ta bort dessa specifika filer från cachen, och de kommer att hämtas på nytt från din server nästa gång de begärs av en användare.
  6. Verifiera uppdateringarna: Efter att du har rensat cachen för specifika filer, testa att ladda om dessa filer i din webbläsare för att säkerställa att de senaste ändringarna har trätt i kraft.

Använd Page Rules för att hantera cache effektivt

  1. Definiera Page Rules: Cloudflare erbjuder en funktion som heter ”Page Rules”, vilket gör att du kan finjustera cacheinställningarna för specifika sidor eller resurser på din webbplats. Om du ofta behöver uppdatera vissa filer eller sidor, kan du använda Page Rules för att automatisera cachehanteringen.
  2. Skapa en regel: Gå till ”Page Rules” i menyn på din webbplats instrumentpanel och klicka på ”Create Page Rule”. Ange URL-mönstret för den sida eller resurs som du vill skapa en regel för.
  3. Ställ in cacheinställningar: Välj alternativet ”Cache Level” och ställ in önskad cacheinställning. Du kan välja mellan alternativ som ”Bypass Cache”, ”Cache Everything” eller ”Standard Caching”.
  4. Aktivera regeln: När du har ställt in reglerna klickar du på ”Save and Deploy” för att aktivera dem. Detta kommer att ge dig mer kontroll över hur och när specifika sidor eller resurser cachas av Cloudflare.

Slutsats

Att rensa cache i Cloudflare är en viktig del av webbplatsunderhållet, särskilt efter att du har gjort ändringar på din webbplats eller om du stöter på problem med inaktuell information. Genom att använda Cloudflares enkla gränssnitt kan du rensa hela cachen eller specifika filer med några få klick, vilket säkerställer att dina besökare alltid får den senaste och mest korrekta versionen av ditt innehåll. Dessutom kan du med hjälp av Page Rules hantera cache på ett mer detaljerat sätt för att optimera webbplatsens prestanda och användarupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *