fastly
Cache

Rensa cache i Fastly: En guide

Fastly är en populär leverantör av innehållsleveransnätverk (CDN) som används för att accelerera och säkra webbplatser genom att leverera innehåll till användare från servrar som är geografiskt nära dem. Fastly använder cache för att lagra och snabbt leverera statiskt och dynamiskt innehåll, vilket minskar latens och förbättrar prestandan. Ibland kan det vara nödvändigt att rensa cachen i Fastly för att säkerställa att uppdaterat innehåll levereras till användarna eller för att lösa problem med föråldrad data. Denna guide förklarar varför och när du bör rensa cachen i Fastly, hur du gör det, samt några tips för effektiv cachehantering.

Varför rensa cache i Fastly?

Cachelagring i Fastly används för att snabbt leverera innehåll till användare genom att lagra kopior av statiska och dynamiska resurser, såsom HTML-sidor, bilder, JavaScript och CSS. Detta minskar belastningen på ursprungsservrarna och förbättrar laddningstiderna för besökarna. Men det finns situationer där cachen kan behöva rensas för att säkerställa att rätt innehåll visas och för att undvika problem.

Vanliga anledningar till att rensa cachen i Fastly inkluderar:

  1. Uppdaterat innehåll: Om du har gjort ändringar i ditt webbplatsinnehåll, som att uppdatera text, bilder eller annan media, kan Fastly fortfarande leverera den gamla versionen av innehållet från cachen. Genom att rensa cachen säkerställer du att användarna ser den senaste versionen av din webbplats.
  2. Felaktigt eller korrupt innehåll: Om cachen innehåller felaktigt eller korrupt innehåll kan det påverka hur din webbplats visas eller fungerar. Rensning av cachen kan hjälpa till att lösa dessa problem genom att tvinga Fastly att hämta nytt innehåll från ursprungsservern.
  3. Felsökning och testning: När du felsöker problem med din webbplats eller testar nya funktioner kan cachen ibland lagra gamla data som påverkar resultaten. Genom att rensa cachen kan du se till att du arbetar med aktuell data och undviker att föråldrad cache påverkar din testning.
  4. Konfigurationsändringar: Efter att ha gjort ändringar i Fastly-konfigurationen, som att justera cacheinställningar, regler för innehållsleverans eller säkerhetsinställningar, kan cachen behöva rensas för att säkerställa att ändringarna träder i kraft omedelbart.

Hur man rensar cache i Fastly

Fastly erbjuder flera metoder för att rensa cachen beroende på dina behov.

Här är de vanligaste metoderna:

Rensa cache via Fastly User Interface (UI):

Den enklaste metoden för att rensa cache i Fastly är att använda det webbaserade användargränssnittet.

Så här gör du:

    • Logga in på ditt Fastly-konto.
    • Navigera till den tjänst (service) som du vill rensa cachen för.
    • Klicka på Manage i toppmenyn.
    • Välj Purge från rullgardinsmenyn.
    • Du har nu flera alternativ för att rensa cachen:
      • Instant Purge All: Rensar all cache för den valda tjänsten omedelbart.
      • Purge URL: Rensar cache för en specifik URL.
      • Surrogate Key: Rensar cache för objekt med en specifik surrogate-nyckel, som används för att gruppera relaterade innehållsobjekt.
    • Bekräfta ditt val och vänta på att cachen rensas.

Rensa cache med Fastly API:

För mer avancerade eller automatiserade användningsfall kan du rensa cachen med hjälp av Fastlys API. Detta är särskilt användbart om du vill integrera cache-rensning i dina arbetsflöden, som efter att en uppdatering har implementerats.

Exempel på hur du kan rensa cachen med Fastly API:

    • För att rensa cache för en specifik URL:
curl -X POST https://api.fastly.com/service/<SERVICE_ID>/purge/<URL_PATH> \
-H "Fastly-Key: <YOUR_API_KEY>"
    • För att rensa cache baserat på en surrogate-nyckel:
curl -X POST https://api.fastly.com/service/<SERVICE_ID>/purge/<SURROGATE_KEY> \
-H "Fastly-Key: <YOUR_API_KEY>"
    • För att rensa all cache för en tjänst:
curl -X POST https://api.fastly.com/service/<SERVICE_ID>/purge_all \
-H "Fastly-Key: <YOUR_API_KEY>"

Byt ut <SERVICE_ID>, <URL_PATH>, <SURROGATE_KEY> och <YOUR_API_KEY> med dina egna värden.

Rensa cache med Surrogate Keys:

Surrogate Keys är ett kraftfullt verktyg i Fastly som låter dig gruppera och rensa cache för flera relaterade objekt samtidigt. Genom att använda surrogate-nycklar kan du rensa cache för ett helt set av resurser utan att behöva rensa hela tjänsten.

När du vill rensa cache med en surrogate-nyckel, se till att du har tagit bort rätt nyckel från cachen genom att använda antingen UI eller API-metoden som beskrivs ovan.

Cache-rensning via Varnish Configuration Language (VCL):

Fastly använder Varnish Configuration Language (VCL) för att hantera avancerade cache-riktlinjer. Du kan använda VCL för att skapa regler som automatiskt rensar cachen baserat på specifika förhållanden, som uppdateringar eller förändringar i innehåll.

Om du är bekant med VCL kan du lägga till anpassad kod i din Fastly-konfiguration för att styra cache-rensningen efter dina behov.

Tips för effektiv cachehantering i Fastly

Att hantera cachen effektivt i Fastly är avgörande för att upprätthålla hög prestanda och för att säkerställa att dina användare alltid får uppdaterat innehåll.

Här är några tips för att hantera cachen på ett effektivt sätt:

  1. Planera cache-rensning noggrant: Rensa inte cachen oftare än nödvändigt, eftersom det kan påverka prestandan negativt. Planera cache-rensning vid strategiska tidpunkter, som efter stora innehållsuppdateringar eller systemuppdateringar.
  2. Använd Surrogate Keys effektivt: Genom att använda surrogate-nycklar kan du rensa cache för specifika grupper av innehåll istället för att rensa hela cachen. Detta hjälper dig att behålla prestanda samtidigt som du säkerställer att relevant innehåll uppdateras.
  3. Automatisera cache-rensning: Om du ofta behöver rensa cachen kan du överväga att automatisera processen med hjälp av Fastly API eller genom att integrera cache-rensning i dina CI/CD-pipelines.
  4. Övervaka cache-prestanda: Använd Fastlys övervakningsverktyg för att hålla koll på cache-prestandan och för att identifiera när cachen behöver rensas. Detta hjälper dig att optimera användningen av cache och undvika problem.
  5. Testa innan du rensar: Om du är osäker på hur cache-rensningen kommer att påverka din tjänst, överväg att testa rensningen i en staging-miljö innan du tillämpar den i produktion.

Slutsats

Att rensa cache i Fastly är en viktig uppgift för att säkerställa att din webbplats eller applikation levererar uppdaterat innehåll och fungerar effektivt. Genom att förstå de olika metoderna för cache-rensning och tillämpa tipsen för effektiv cachehantering kan du säkerställa att dina användare alltid får bästa möjliga upplevelse. Oavsett om du använder Fastlys användargränssnitt, API eller VCL för att rensa cachen, är det viktigt att ha en klar strategi för när och hur detta ska göras för att optimera prestandan och tillförlitligheten hos din tjänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *