solarwinds
Cache

Hur man rensar cache i SolarWinds

SolarWinds är en populär och kraftfull plattform för nätverkshantering och övervakning som används av företag och organisationer för att övervaka nätverksprestanda, identifiera problem och säkerställa att IT-infrastrukturen fungerar smidigt. Precis som många andra system som hanterar stora mängder data, använder SolarWinds cache för att förbättra prestanda genom att lagra nyligen använd information för snabbare åtkomst. Ibland kan det dock bli nödvändigt att rensa cache för att lösa problem, säkerställa uppdaterad information eller förbättra systemets prestanda. I denna text förklarar vi steg-för-steg hur man rensar cache i SolarWinds, varför detta kan vara nödvändigt, och vilka försiktighetsåtgärder som bör övervägas.

Varför rensa cache i SolarWinds?

Det finns flera situationer där det kan vara nödvändigt att rensa cache i SolarWinds:

  1. Föråldrad information: Cachen kan innehålla gammal eller föråldrad information som inte längre är relevant eller korrekt. Detta kan leda till att felaktiga data visas i övervakningsvyer och rapporter.
  2. Konfigurationsändringar: När du gör ändringar i SolarWinds-konfigurationen, till exempel uppdaterar monitorer eller ändrar inställningar, kan cachen innehålla äldre versioner av inställningar som inte längre är giltiga. Rensning av cachen kan hjälpa till att säkerställa att systemet använder de senaste inställningarna.
  3. Prestandaproblem: Om SolarWinds upplever prestandaproblem, till exempel långsam laddning av sidor eller långsamma svarstider, kan rensning av cachen hjälpa till att frigöra systemresurser och förbättra prestandan.
  4. Felsökning: Vid felsökning av problem i SolarWinds kan det vara till hjälp att rensa cachen för att utesluta att problemet beror på gamla eller korrupta cachedata.

Steg-för-steg: Hur man rensar cache i SolarWinds

Att rensa cache i SolarWinds innebär vanligtvis att man rensar tillfälliga filer eller återställer cachelagrad data.

Följ dessa steg för att rensa cache i SolarWinds:

Steg 1: Stoppa SolarWinds-tjänster

Innan du rensar cachen bör du stoppa SolarWinds-tjänsterna för att undvika problem under processen.

Detta kan göras från Windows Services Manager:

  1. Öppna Windows Services Manager (tryck Win + R, skriv services.msc och tryck Enter).
  2. Hitta alla tjänster som börjar med ”SolarWinds” (t.ex. SolarWinds Orion Module Engine, SolarWinds Job Engine).
  3. Högerklicka på varje tjänst och välj Stop.

Steg 2: Rensa cachen för webbkonsolen

SolarWinds Orion-plattformen använder en webbkonsol för att visa övervakningsdata och rapporter.

Cachen för denna webbkonsol kan rensas genom att ta bort tillfälliga internetfiler på servern där webbkonsolen är installerad:

  1. Rensa webbläsarcache:
    • Om problemet är relaterat till webbläsarens cache, kan du börja med att rensa cache direkt i webbläsaren. Detta görs genom webbläsarens inställningar under ”Rensa webbinformation” eller ”Rensa historik”.
  2. Rensa ASP.NET cache:
    • SolarWinds webbkonsol är baserad på ASP.NET, och ibland kan det vara nödvändigt att rensa ASP.NET-cachen.
    • Navigera till mappen där SolarWinds är installerad. Standardplatsen är vanligtvis:
      C:\inetpub\SolarWinds\Orion\
    • Radera innehållet i App_Data\Cache-mappen. Detta kommer att tvinga ASP.NET att återskapa cachen nästa gång webbkonsolen används.

Steg 3: Rensa cachen för SolarWinds tjänster

SolarWinds använder flera tjänster som kan cachelagra data.

För att rensa denna cache:

  1. Rensa cache för SolarWinds Job Engine:
    • Gå till följande mapp på SolarWinds-servern: C:\ProgramData\SolarWinds\JobEngine.v2\Data
    • Radera alla filer i denna mapp. Detta kommer att tvinga Job Engine att återskapa cachedata nästa gång den används.
  2. Rensa cache för SolarWinds Collector:
    • Gå till följande mapp: C:\ProgramData\SolarWinds\Collector\Data
    • Radera alla filer i denna mapp för att rensa cachen för SolarWinds Collector.

Steg 4: Starta om SolarWinds-tjänster

När du har rensat cachefilerna och raderat tillfälliga filer, starta om SolarWinds-tjänsterna för att tillåta systemet att återskapa nödvändiga cachedata:

  1. Gå tillbaka till Windows Services Manager.
  2. Högerklicka på varje SolarWinds-tjänst som du tidigare stoppade och välj Start.

Steg 5: Kontrollera systemets status

Efter att du har startat om SolarWinds-tjänsterna, logga in på SolarWinds-webbkonsolen och kontrollera att systemet fungerar som förväntat. Kontrollera att övervakningsdata visas korrekt och att eventuella prestandaproblem har lösts.

Försiktighetsåtgärder

Innan du rensar cache i SolarWinds bör du överväga följande försiktighetsåtgärder:

  • Säkerhetskopiera: Säkerställ att du har säkerhetskopierat SolarWinds-konfigurationen och eventuell viktig data innan du rensar cache eller gör andra ändringar. Detta ger dig en återställningspunkt om något skulle gå fel.
  • Testa i en utvecklingsmiljö: Om möjligt, utför cache-rensningen i en utvecklings- eller testmiljö innan du genomför den i en produktionsmiljö. Detta hjälper till att identifiera potentiella problem utan att riskera att störa den faktiska driftmiljön.
  • Övervaka efter rensningen: Efter att ha rensat cachen och startat om tjänsterna, övervaka systemet noggrant för att säkerställa att inga nya problem uppstår och att prestandan har förbättrats som förväntat.

Slutsats

Att rensa cache i SolarWinds kan vara en effektiv åtgärd för att lösa problem med prestanda, uppdatera konfigurationer eller felsöka felaktiga data. Genom att följa stegen ovan kan du säkert rensa cache och säkerställa att SolarWinds fungerar optimalt. Kom alltid ihåg att ta försiktighetsåtgärder, såsom att säkerhetskopiera data och testa ändringar i en utvecklingsmiljö, för att minimera risken för problem i produktionsmiljön. Med rätt hantering kan du hålla din SolarWinds-installation snabb, effektiv och pålitlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *