netlify
Cache

Rensa cache i Netlify: Tips och tricks

Att rensa cache på Netlify kan hjälpa till att säkerställa att dina webbplatser och applikationer laddar snabbt och visar de senaste uppdateringarna. Den här guiden ger dig insikter i varför det är viktigt att rensa cache, samt tips och tricks för hur du gör detta effektivt.

Varför rensa cache i Netlify?

Förbättrad prestanda

Över tid kan cachade filer bli föråldrade eller korrupta, vilket kan leda till långsammare laddningstider och andra prestandaproblem. Genom att rensa cache säkerställer du att din webbplats laddar så snabbt som möjligt.

Visa uppdaterade ändringar

Cache kan ibland hindra nya ändringar från att visas korrekt på din webbplats. Detta kan vara frustrerande när du har uppdaterat innehåll eller design men besökarna fortfarande ser den gamla versionen. Rensning av cache säkerställer att de senaste ändringarna visas korrekt.

Felsökning

Om du upplever problem med din webbplats, som att den inte laddar rätt eller att det finns visningsfel, kan rensning av cache vara en enkel lösning. Cachelagrade filer kan ibland orsaka konflikter som påverkar webbplatsens funktionalitet.

Typer av cache på Netlify

Byggcache

Netlify använder byggcache för att snabba upp byggprocessen genom att lagra data från tidigare byggningar. Detta kan inkludera beroenden, plugins och andra byggartefakter.

CDN-cache

Netlify distribuerar din webbplats genom ett Content Delivery Network (CDN) för att förbättra laddningstiderna globalt. CDN-cache lagrar kopior av dina webbplatsfiler nära dina besökare för snabbare åtkomst.

Hur rensar man cache i Netlify?

Rensa byggcache

Manuellt rensa byggcache

  1. Logga in på Netlify: Gå till Netlify och logga in på ditt konto.
  2. Öppna ditt projekt: Välj det projekt du vill rensa cache för.
  3. Kör en ny byggning: Klicka på ”Deploys” och sedan på ”Trigger deploy” för att starta en ny byggning. Under byggprocessen kommer Netlify att automatiskt rensa byggcachen.

Använda build-plugins

Netlify erbjuder build-plugins som kan användas för att rensa cache under byggprocessen. Ett populärt plugin är @netlify/plugin-clear-cache.

  • Installera pluginet: Lägg till pluginet i din netlify.toml-fil.
[build]
  plugins = [
    { package = "@netlify/plugin-clear-cache" }
  ]
  • Konfigurera pluginet: Du kan konfigurera pluginet för att rensa specifika cachemappar eller hela cachen.

Rensa CDN-cache

Manuellt rensa CDN-cache

  1. Logga in på Netlify: Gå till Netlify och logga in på ditt konto.
  2. Öppna ditt projekt: Välj det projekt du vill rensa cache för.
  3. Gå till inställningar: Klicka på ”Site settings” och sedan på ”Build & deploy”.
  4. Rensa cache: Scrolla ner till ”Clear cache” och klicka på ”Clear site cache”.

Använda Netlify CLI

Netlify CLI kan användas för att rensa CDN-cache direkt från kommandoraden.

  • Installera Netlify CLI: Om du inte redan har det, installera Netlify CLI.
npm install -g netlify-cli
  • Logga in via CLI: Logga in på ditt Netlify-konto via CLI.
netlify login
  • Rensa cache: Använd följande kommando för att rensa CDN-cache.
netlify cache:clear

Tips och tricks

Planera regelbunden rensning

Planera att rensa cache regelbundet, särskilt efter stora uppdateringar eller ändringar på din webbplats. Detta säkerställer att dina besökare alltid ser den senaste versionen av din webbplats.

Använd automatiska verktyg

Använd build-plugins och Netlify CLI för att automatisera processen med att rensa cache. Detta sparar tid och minskar risken för mänskliga fel.

Övervaka prestanda

Håll koll på webbplatsens prestanda och var uppmärksam på eventuella förändringar efter att du har rensat cache. Detta hjälper dig att identifiera om cachen har en stor inverkan på din webbplats prestanda.

Sammanfattning

Att rensa cache i Netlify är en viktig del av webbplatsunderhåll som kan förbättra prestanda, säkerställa att uppdateringar visas korrekt och lösa vanliga problem. Genom att följa stegen ovan och använda tillgängliga verktyg kan du effektivt hantera cache på Netlify och hålla din webbplats i toppskick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *