Bazel
Cache

Rensa cache i Bazel

Bazel är ett kraftfullt byggsystem som används för att kompilera och bygga stora kodbaser med hög prestanda och parallellisering. Det används av många stora projekt för att hantera komplexa beroenden och möjliggöra snabbare byggningar. En av de centrala funktionerna i Bazel är dess cache, som lagrar byggnadsartefakter och andra mellansteg för att snabba upp framtida byggningar. Ibland kan det dock vara nödvändigt att rensa cachen, exempelvis när det uppstår problem med föråldrade artefakter, felaktiga beroenden eller om du vill frigöra diskutrymme. Den här guiden går igenom steg-för-steg hur du rensar cachen i Bazel på ett säkert och effektivt sätt.

Varför rensa cache i Bazel?

Att rensa cachen i Bazel kan vara nödvändigt av flera olika skäl:

  1. Föråldrade artefakter: Om cachen innehåller föråldrade eller felaktiga byggnadsartefakter kan det leda till problem med byggningen eller att felaktiga versioner av kod används.
  2. Felsökning av byggproblem: Vid felsökning av byggproblem kan rensning av cachen hjälpa till att eliminera gamla cachedata som kan påverka byggprocessen negativt.
  3. Frigöra diskutrymme: Bazels cache kan växa sig stor över tid, särskilt i stora projekt. Rensning av cachen kan frigöra diskutrymme och hjälpa till att optimera systemresurserna.

Steg 1: Förstå cachetyper i Bazel

Bazel använder flera olika typer av cache för att optimera byggprocessen.

Här är de viktigaste typerna av cache som du kan behöva rensa:

  1. Disk-cache: Detta är den primära cachen som lagrar byggnadsartefakter, såsom kompilat och mellanprodukter, på din lokala disk.
  2. Remote cache: Om du använder en fjärr-cache för att dela byggnadsartefakter mellan olika byggmaskiner eller utvecklare, kan du behöva rensa även denna cache.
  3. Action cache: Lagrar resultat av tidigare byggoperationer så att Bazel kan återanvända dem istället för att köra om samma steg.

Steg 2: Rensa lokal disk-cache

Att rensa den lokala disk-cachen är det vanligaste steget när du stöter på problem med byggprocessen eller vill frigöra utrymme.

  • Använd Bazels kommando för att rensa cachen:
    • Bazel har ett inbyggt kommando som låter dig rensa cachen direkt:
bazel clean --expunge
    • bazel clean –expunge rensar både arbetskatalogen och all cache som lagrats på disk. Detta inkluderar alla byggnadsartefakter och mellansteg som Bazel har skapat.
  • För enklare rensning utan att radera allt:
    • Om du bara vill rensa arbetskatalogen utan att radera alla cachen, kan du använda:
bazel clean
    • Detta kommando rensar arbetskatalogen men lämnar cachen intakt, vilket är användbart om du vill behålla vissa cachelagrade objekt för snabbare byggningar i framtiden.

Steg 3: Rensa remote cache

Om du använder en fjärr-cache för att dela byggnadsartefakter mellan teammedlemmar eller byggmaskiner, kan det ibland vara nödvändigt att rensa denna cache.

  1. Kontakta cacheadministratören:
    • I de flesta organisationer hanteras fjärr-cachen centralt. Om du misstänker problem med fjärr-cachen, bör du kontakta cacheadministratören eller den ansvarige för att rensa cachen på servern.
  2. Konfigurera om eller byta fjärr-cache:
    • Om du har tillgång till cache-konfigurationen, kan du även konfigurera om eller byta fjärr-cache om du misstänker att den nuvarande cachen är korrupt eller innehåller föråldrade artefakter.
    • Du kan tillfälligt inaktivera användningen av fjärr-cache med följande flagga:
bazel build --remote_cache=none //...
    • Detta säkerställer att byggningen inte använder den nuvarande fjärr-cachen.

Steg 4: Hantera action cache

Action-cachen är en intern cache som Bazel använder för att lagra resultat från tidigare byggoperationer. Om du misstänker att denna cache orsakar problem kan du rensa den.

  1. Rensa action cache genom fullständig rensning:
    • Det enklaste sättet att rensa action cachen är genom att använda kommandot bazel clean –expunge, som redan nämnts. Detta kommer att rensa all cache inklusive action cache.
  2. Manuell rensning av specifika cachedata:
    • Om du vill rensa specifika delar av cachen, kan du manuellt ta bort filer från Bazels cachekatalog, som finns i din användarmapp under .cache/bazel/.
rm -rf ~/.cache/bazel/_bazel_$USER/*
    • Var dock försiktig när du rensar cache manuellt för att undvika att oavsiktligt radera viktiga filer.

Steg 5: Verifiera att cachen har rensats

Efter att ha rensat cachen är det viktigt att verifiera att byggprocessen fungerar korrekt och att de förväntade filerna återskapas.

  1. Kör en byggning:
    • Efter rensningen, kör en ny byggning för att säkerställa att alla nödvändiga artefakter återskapas från grunden:
bazel build //...
    • Detta kommando bygger hela projektet och bör återskapa alla byggnadsartefakter.
  1. Övervaka byggloggar:
    • Granska byggloggarna noggrant för att säkerställa att inga oväntade fel uppstår och att byggprocessen slutförs korrekt.

Tips och tricks för cachehantering i Bazel

För att optimera din användning av cache i Bazel och minimera behovet av frekvent rensning, följ dessa tips:

  1. Använd specifika flaggor för att styra cachen: Bazel erbjuder flera flaggor som kan hjälpa dig att kontrollera hur cachen används, såsom –disk_cache, –remote_cache, och –noremote_cache. Använd dessa för att finjustera hur cachen hanteras i dina projekt.
  2. Begränsa cacheanvändning: Om din disk börjar bli full, överväg att begränsa mängden diskutrymme som Bazel får använda för cache med –max_cached_bytes.
  3. Regelbunden cacheunderhåll: Inför regelbundna intervall för att rensa cachen i stora projekt för att undvika ackumulering av föråldrade artefakter och för att hålla diskförbrukningen under kontroll.

Sammanfattning

Att rensa cachen i Bazel är en viktig åtgärd för att säkerställa att byggprocessen fungerar smidigt och korrekt. Genom att förstå de olika typerna av cache som används i Bazel och använda de verktyg som tillhandahålls för att rensa dessa, kan du effektivt hantera och optimera din utvecklingsmiljö. Kom ihåg att regelbundet underhålla cachen och att verifiera byggningarna efter att du har rensat cachen för att säkerställa att inga problem uppstår. Med rätt hantering kan du säkerställa att Bazel fortsätter att leverera snabba och pålitliga byggningar för ditt projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *