elastic apm
Cache

Rensa cache i Elastic APM: tips och tricks

Elastic APM (Application Performance Monitoring) är ett kraftfullt verktyg inom Elastic Stack som hjälper dig att övervaka och analysera prestanda och beteende hos dina applikationer i realtid. Som med många övervakningsverktyg använder Elastic APM cache för att förbättra prestanda genom att lagra ofta åtkomna data och minska belastningen på systemet. Ibland kan det dock vara nödvändigt att rensa denna cache, särskilt när du stöter på problem som föråldrad data eller prestandaförsämringar. Den här texten går igenom varför och när det kan vara nödvändigt att rensa cache i Elastic APM, samt ger tips och tricks för att göra detta effektivt.

Varför rensa cache i Elastic APM?

Cache i Elastic APM används för att optimera prestanda genom att lagra temporär data, som svar på förfrågningar och bearbetningsresultat, för att snabbare kunna leverera information när samma förfrågningar görs igen.

Men det finns tillfällen när det är nödvändigt att rensa denna cache:

  • Föråldrad information: Om cachen innehåller föråldrade eller felaktiga data kan det leda till att Elastic APM visar felaktig information eller att analysresultaten blir inkorrekta.
  • Prestandaproblem: Om systemet börjar prestera sämre än förväntat, kan en överbelastad eller korrupt cache vara en bidragande faktor.
  • Konfigurationsändringar: När du gör konfigurationsändringar, till exempel uppdateringar av agenter eller servrar, kan cachen innehålla gamla data som kan påverka hur systemet tolkar den nya konfigurationen.
  • Felsökning: Vid felsökning kan det vara bra att rensa cachen för att säkerställa att du arbetar med den senaste och mest aktuella informationen.

Steg-för-steg-guide för att rensa cache i Elastic APM

Att rensa cachen i Elastic APM kan vara en nödvändig åtgärd för att säkerställa korrekt funktion och optimal prestanda. Processen varierar beroende på hur din Elastic APM-miljö är konfigurerad, men här är en allmän guide som täcker de vanligaste stegen.

Förberedelser

Innan du rensar cachen är det viktigt att säkerställa att du inte påverkar kritiska övervakningsprocesser och att du har nödvändiga rättigheter.

  • Säkerhetskopiera konfigurationer och data

Innan du gör några förändringar, säkerhetskopiera viktiga konfigurationsfiler och data. Detta gör det möjligt för dig att återställa systemet om något går fel under processen.

sudo cp -r /etc/elasticsearch /etc/elasticsearch_backup
  1. Kontrollera övervakningens tillstånd: Se till att du har en översikt över det aktuella tillståndet i din övervakningsmiljö. Detta inkluderar att notera eventuella pågående analyser eller kritiska operationer som kan påverkas av en cache-rensning.
  2. Identifiera cache-platser: Cachen i Elastic APM kan finnas på flera olika ställen beroende på din specifika setup. De vanligaste platserna där cache kan lagras är i ElasticSearch, APM-servern och på klientnivå (APM-agenter).

ElasticSearch-cache

ElasticSearch, som används för att lagra och söka data, har sin egen cachemekanism som kan behöva rensas. Detta inkluderar både query-cache och filter-cache.

  • APM-servercache

APM-servern kan ha cachelagrad information relaterad till förfrågningar och bearbetning av APM-data innan den skickas till ElasticSearch.

  • APM-agenter

APM-agenterna (t.ex. för Java, Node.js, Python, etc.) kan ha lokalt cachelagrad data eller information som behöver uppdateras eller rensas.

  • Rensa ElasticSearch-cache

Att rensa cache i ElasticSearch kan hjälpa till att lösa problem med prestanda och säkerställa att ny data indexeras korrekt.

Rensa query-cache och filter-cache

Du kan rensa ElasticSearch-cachen genom att använda följande kommandon via ElasticSearchs REST API:

curl -X POST "localhost:9200/_cache/clear?pretty"

Detta kommando rensar query-cache och filter-cache på alla index.

Om du vill rensa cachen för ett specifikt index, använd:

curl -X POST "localhost:9200/my_index/_cache/clear?pretty"

Rensa fältdata-cache

För att rensa fältdata-cachen som används för sortering och aggregering, använd:

curl -X POST "localhost:9200/_cache/clear/fielddata?pretty"

Rensa cache på APM-servern

APM-servern lagrar temporär information som kan behöva rensas om du har gjort ändringar i konfigurationen eller om servern har prestandaproblem.

  • Starta om APM-servern

Ett enkelt sätt att rensa cachen på APM-servern är att starta om tjänsten. Detta kommer att rensa temporära filer och återställa serverns tillstånd.

sudo systemctl restart apm-server
  • Kontrollera och rensa specifika cache-filer

APM-servern lagrar vissa temporära data i kataloger som /var/lib/apm-server/. För att rensa denna cache manuellt, navigera till katalogen och ta bort relevanta filer.

sudo rm -rf /var/lib/apm-server/*

Rensa cache på APM-agenter

APM-agenter kan också ha lokal cache som påverkar hur data samlas in och skickas till APM-servern.

  • Starta om APM-agenter

Ett sätt att rensa cache på agenterna är att starta om de applikationer eller tjänster där agenterna är installerade. Detta säkerställer att agenterna startar om med den senaste konfigurationen.

sudo systemctl restart my_application_service
  • Kontrollera agentens konfiguration

Kontrollera agentens konfigurationsfiler för att se om det finns specifika inställningar för cache eller temporär data och justera vid behov.

Övervaka och verifiera efter rensning

Efter att du har rensat cachen är det viktigt att övervaka systemets prestanda och säkerställa att Elastic APM fungerar korrekt.

  • Kontrollera APM-konsolen

Logga in på Elastic APM-konsolen och verifiera att övervakningsdata uppdateras korrekt och att inga felmeddelanden visas.

  • Övervaka ElasticSearch-prestanda

Använd ElasticSearchs inbyggda övervakningsverktyg eller Kibana för att hålla koll på indexeringsprestanda och söksvarstider efter att du har rensat cachen.

Automatisering av cachehantering

För att minimera behovet av manuell cachehantering kan du automatisera vissa aspekter, som att schemalägga regelbunden rensning av cache eller konfigurera ElasticSearch och APM-servern för att hantera cache på ett mer effektivt sätt.

  • Använd ElasticSearch-scheman

Använd ElasticSearchs inställningar för att automatisera cachehantering och se till att cachedata rensas regelbundet utan att påverka prestanda.

  • Automatisera APM-agenters återställning

Konfigurera skript eller tjänster som automatiskt startar om APM-agenter vid behov, särskilt efter att konfigurationsändringar har gjorts.

Sammanfattning

Att rensa cache i Elastic APM kan vara en nödvändig åtgärd för att säkerställa att systemet fungerar smidigt och att övervakningsdata är korrekt och uppdaterad. Genom att följa de tips och tricks som beskrivs i denna guide kan du effektivt hantera cachelagring i ElasticSearch, APM-servern och APM-agenterna. Regelbunden övervakning och automatisering av cachehantering kan också bidra till att minimera prestandaproblem och säkerställa att Elastic APM fortsätter att leverera den insikt och analys du behöver för att optimera dina applikationers prestanda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *